Het Vuur Element: de smaak Bitter

 

“Bitter in de mond maakt het hart gezond”.

De bittere smaak ondersteunt de energie van het Vuur element. Van nature ontstaat de voorkeur voor de bittere smaak wanneer het Vuur element uit balans is. Kleine hoeveelheden voedsel met een bittere smaak versterken de functie van de energie van het hart.

In het oude China wordt van oudsher veel met medicinale kruiden gewerkt. De bittere smaak van bepaalde kruiden werkt “drogend” en “verhardend” net als Vuur. De conditie van het hart zal versterken wanneer men dagelijks een kleine portie “bitterheid” tot zich neemt. Teveel bitterheid zwakt juist de hartfunctie af. Een normale dosering versterkt en houdt in balans.

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar twee groepen mensen die een open hart operatie ondergingen. Groep 1 kreeg in de herstelperiode de normale standaard behandeling en medicatie en groep 2 kreeg daarnaast een dagelijkse kleine dosering pure (bittere) chocolade.  Deze tweede groep herstelde significant sneller dan de groep die geen chocolade kreeg. Pure bittere chocolade bevat bioflavonoïden die stimulerend zijn voor de hartfunctie.

Dat we sterker worden van bitterheid geldt op lichamelijk vlak maar ook op emotioneel vlak. We weten allemaal, dat hoe cliché ook, de mens sterker wordt van de “bittere zaken” die hij in het leven tot zich moet nemen. Het leven is niet alleen maar zonneschijn, maar brengt ook veel duisternis, verdriet en bitterheid. Juist door het slikken van “een bittere pil” in je leven wordt je weer in verbinding gebracht met de essentie van het leven zelf: het ervaren van Levensvreugde/Blijdschap.

Mensen die bijzondere crises in hun leven hebben meegemaakt en hebben weten te overwinnen en integreren in hun leven, zeggen juist altijd: “het heeft me sterker gemaakt. Het heeft me laten inzien wat de echte waarde en zin van het leven is”.

Ze leven hun leven voller, intenser en meer in het moment en maken zich niet meer druk om zaken die er niet toe doen.

Zonder de bittere smaak in het leven zullen we nooit ten volle kunnen genieten van levensvreugde en blijdschap: de zoete smaak van het leven. We leven in dualiteit: dag en nacht, vreugde en verdriet, zon en maan, eb en vloed, yin en yang, bitter en zoet.

 


Categories: