De emotie van het het Vuur element: Blijdschap (de B van Blij)

De emotie die we voelen in het Hart is Blijdschap, Levensvreugde en Liefde. Ons Hart “leeft” van Blijdschap, en van de liefde. Wanneer het ontbreekt voelen we ons koud van binnen, het leven heeft dan geen zin. Gelukkig zijn, blijdschap voelen en genieten zijn kwaliteiten die het Hart voeden en waar ieder wezen  naar streeft.

Een leven lang zijn we zoekende naar hoe we leed en lijden kunnen vermijden en hoe we ons blij en gelukkig kunnen voelen. Het is in wezen de zin van het leven zelf: wanneer we ons vervuld voelen in ons Hart zijn we tevreden en gerust. Dan is alles goed.

Blijdschap kan zich in allerlei vormen manifesteren: in een glimlach of in tevredenheid, maar ook in buitensporige opwinding of opgetogenheid. Wanneer je goed nieuws krijgt springt je hart op van vreugde en het tegenovergesteld gebeurt bij slecht nieuws: je hart krimpt ineen van pijn.

Langdurige buitensporige blijheid kan schadelijk zijn voor lichaam en geest. Denk aan het gebruik van XTC pillen om een hele nacht ononderbroken te kunnen dansen en feesten (Vuur uitingen). Hier wordt een buitensporige inspanning van het Hart gevraagd om de bloedsomloop aan de gang te houden. Het Hart kan letterlijk op hol slaan en van uitputting stoppen.

Bij manische ziekten zien we ook buitensporige perioden van opgetogenheid (oplaaiend Vuur) afgewisseld met perioden van diepe depressie (het ontbreken van Vuur/blijdschap).  In de Traditionele Chinese Geneeskunde noemen we dit een verstoring de “Shen” de spirit van de mens. Een ernstige blokkade in de Vuur energie waarbij iemand niet meer verbonden is met zichzelf. Reacties zijn vaak ongepast en niet in relatie tot de werkelijkheid.

Wanneer onze Vuur energie in balans is en stroomt kunnen we gepast reageren op omstandigheden in ons leven. Wanneer Vuur uit balans is reageren we ongepast op omstandigheden: we lachen dingen die ongemakkelijk voelen en te dichtbij komen weg of we gaan extreem veel praten zonder de kern te raken (loze woorden). Dit zijn afleidingsmanoeuvres om het Hart te beschermen, de emotie te onderdrukken of te negeren.

Hoewel de emotie Verdriet (Bedroefd / Metaal element, volgt in de herfst) bij het Metaal element hoort en impact heeft op de longen en de dikke darm, kan verdriet ook het Hart schaden, want immers, we voelen alle emoties in ons Hart (Bang, Boos, Blij, Bezorgd, Bedroefd).

Er is echter een verschil tussen Hart/Vuur verdriet en Longen/Metaal verdriet. Wanneer iemand met Longen/Metaal verdriet warmte en liefde ontvangt zal de ontvanger afgesloten blijven (achter zijn schild blijven). Wanneer iemand met Hart/Vuur verdriet warmte en liefde ontvangt zal er een positieve verandering plaatsvinden.

Als mens bereiken we het hoogste punt van blijdschap en liefde als we volkomen tevreden zijn met ons zelf en onszelf in alle aspecten hebben geaccepteerd in wie we werkelijk zijn. 

We ervaren het toppunt van Liefde en Blijdschap als ons individuatie proces voltooid is en we blij zijn met wie we zijn. 

 

 


Categories: