Het Hout Element: de smaak Zuur
Zuur is de smaak die bij het Hout Element hoort. Zuur koelt het lichaam en consolideert energie en trekt vloeistoffen samen. Het samentrekken noemen we “adstringeren”: de weefsels trekken samen en strak om dingen weg te trekken. Als je een citroen uitzuigt trekt je hele mond en gezicht samen.
Zuur is ook de gelaatsuitdrukking van iemand die te maken heeft met onderdrukte woede of een andere negatieve, niet uitgesproken emotie: Wat een zuurpruim is dat zeg! Het geeft de innerlijke verkramping aan en er kan een voortdurende zure smaak in de mond zijn.
Zuur voedsel dringt door in de Lever en Galblaas, stimuleert ze en beïnvloedt de energiestroom. Wanneer de energie van het Hout element een teveel of tekort vertoont kun je deze beïnvloeden door wat zuur aan je voeding toe te voegen in kleine hoeveelheden. Grote hoeveelheden verzwakken de energie.
Voorbeelden van zure voedingsmiddelen:
- Citroen
- Zure pruimen
- Yoghurt
- Limoenen
- Augurken
- Zuurkool
- Zure kruiden: rozenbottel, sumak en postelein
Voedsel dat omhoog groeit op sterke stengels en stelen symboliseert het Hout Element, denk aan selderij, asperges, tarwe en mais. De energie in deze voedingsmiddelen is opwaarts en erg Yang. Ze helpen goed tegen een tekort aan Hout energie.