Het Hout Element: geur: ranzig

Het lichaam heeft verschillende manieren om disbalans  of verstoring in de energie te “manifesteren” oftewel te laten zien. Het lichaam geeft ons signalen als pijn, ongemak, koorts, spanning, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen, ontlastingsproblemen, ademhalingsproblemen etc. om tot ons bewustzijn door te dringen: let op, er is iets aan de hand, er klopt iets niet.

Soms is iets van tijdelijke onschuldige aard en gaat het vanzelf over. Soms echter gaan klachten en symptomen niet over en worden ze chronisch. Ze gaan onze lichamelijke en mentaal emotionele gezondheid en dagelijks functioneren dusdanig belemmeren dat we er wel aandacht aan moeten geven.

Vaak wanneer er een langdurige verstoring in de energie bestaat en chronisch is geworden raken bepaalde functiekringen verstoord in hun functies. Wanneer bij voorbeeld de lever door opgekropte boosheid verstopt en vermoeid is geraakt en beperkt wordt in zijn reinigende ontgiftende functie, dan worden afvalstoffen niet meer goed afgebroken en blijven in het lichaam achter. Het lichaam wordt als het ware een “vuilnisbelt” en gaat rotten.

Disbalans in de Lever energie komt via een lichaamsgeur naar buiten als een ranzige geur. Let op: het is niet zo dat mensen niet schoon op zichzelf zijn, of dat ze moeten douchen. Het is een penetrante lichaamsgeur die via de poriën naar buiten komt. Het is een van de prachtige diagnostische methodes die we in de Shiatsu therapie tot onze beschikking hebben. Iemand die “ranzig” ruikt zal van binnen “ranzig” zijn: hij/zij heeft werk te verrichten in het Hout Energie thema: omgaan met authenticiteit, groei en ontwikkeling, omgaan met boosheid.

Door langdurige onderdrukking van eigenheid ontstaat hoe dan ook boosheid. Deze langdurige chronische toestand verstoort de Lever functie.

“Wat heb je op je Lever?” zeggen we ook tegen mensen als we merken dat ze boos of pissig zijn.

 

 


Categories: