De 12 klassieke meridianen

In deze online Do-in training geef ik je een overzicht van alle meridianen, hun functies, de essentie en de klachten/symptomen die je in je lichaam kunt herkennen als de stroom van de energie is geblokkeerd of anderszins verstoord is.

De informatie over de meridianen die je in deze training aantreft is basiskennis, voldoende om je Do-in oefeningen te ondersteunen en patronen bij jezelf te leren herkennen.

Wil je dieper in de theorie en kennis van de meridianen duiken dan beveel ik je mijn online 5 Elementen training aan die later dit jaar online komt.

12 Meridianen 

In ons lichaam lopen 6 paren meridianen dus 12 meridianen of energiebanen. Een energiebaan is niet een fysiek orgaan: je kunt een meridiaan niet “pakken” of zien, maar je kunt ze wel heel duidelijk (leren) voelen. Met infrarood camera’s kunnen we energiebanen in beeld brengen.  Het zijn kanalen die onderling met elkaar verbonden zijn en die de levensenergie door ons lichaam laat stromen. Als de kanalen open verbindingen zijn en er zijn geen blokkades of dammen onderweg, dan kan de levensenergie ons lichaam tot in alle uithoeken bereiken en voeden.

De energie – hierna “Ki” genoemd – voedt alle organen, het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel, de bloedsomloop, spijsvertering, stoelgang en alle mentale, emotionele en spirituele processen.

Kortom: alle levensprocessen worden door Ki in onze energiebanen gevoed. 

De meridianen zijn verbonden met de interne organen, zintuigen, emoties, seizoenen en smaken. Ze voeden ons met Ki – levensenergie – Prana – Chi.

De onderstaande meridianen zijn aanwezig in ons lichaam: 

  • Hart & Dunne Darm
  • Drievoudige Verwarmer & Hartbeschermer 
  • Maag & Milt
  • Long & Dikke Darm
  • Blaas & Nier
  • Lever & Galblaas

 

In aparte onderwerpen bij dit hoofdstuk werk ik ze voor je uit.

Eigen unieke verloop

Iedere meridiaan heeft zijn eigen unieke verloop in het lichaam. Dit kan aan de voor- of achterkant van het lichaam zijn, of aan de binnen- of buitenkant van de benen en de romp. De meridianen lopen van je kruin tot aan je vingertoppen en je tenen. De meridianen stromen altijd in beiden kanten van het lichaam om het evenwicht te bewaren. Dus een lever, milt en nier meridiaan in het linker en rechter been. Een long, hart, dunne darm en dikke darm meridiaan in je linker en rechter arm. En een blaasmeridiaan aan beide zijden van de ruggengraat en een maagmeridiaan aan de midden voorkant van de benen.

Wanneer de energie van de 12 meridianen sterk en onbelemmerd stroomt voelen we ons goed, vitaal, sterk, soepel, helder, energiek en positief.

Lichaam & geest zijn in harmonie met elkaar. Je ervaart kalmte en innerlijke rust.

Maar zodra er blokkades ontstaan, verstoort de oorspronkelijke richting van de energie: worden delen van je lichaam teveel of juist te weinig gevoed. Er ontstaat disbalans, pijn, ziekte, de energie neemt af, je verliest je helderheid & kalmte van geest en de negatieve gemoedstoestand wordt sterker.

Door te leren voelen in welke meridianen de energie vastzit en dus moeilijk beweegt en in welke meridiaan de energie tekorten zijn en waar het lichaam makkelijk beweegt, kun je met Do-in oefening de balans herstellen. Daarmee krijg je zelf de regie over het bewegen en sturen van je energie. Je kunt met Do-in oefeningen heel veel pijntjes, kwaaltjes, energietekort en  emotionele instabiliteit zelf balanceren en oplossen. Dat is echt geweldig!  

Je kunt dit heel eenvoudig oefenen: voel waar je lichaam makkelijk en moeilijk beweegt. Leer in deze training wat dat je te vertellen heeft. Over welke thema’s in je leven gaat het? Met andere woorden: waar op welk innerlijk vlak kun je in beweging komen? Aan welke thema’s moet je werken? Waar kun je je ontwikkelen en groeien als mens? Wat blokkeert jou om je zielsmissie echt te leven. Als je werkelijk in verbinding bent met jezelf – met je innerlijke navigatie – je innerlijk weten – je Bron – dan reikt je lichaam je de kennis en gevoelservaringen aan. Deze  komen in je bewustzijn en ze komen heel fysiek tot uiting.

Ieder mens heeft dit vermogen van nature in zich. We ontkennen het alleen heel vaak of we ontwikkelen het gewoon niet.

Leer je lichaamstaal goed verstaan en breng daarmee je energie en je leven in balans. 

365 Drukpunten

Op iedere meridiaan bevinden zich drukpunten – tsubo’s genaamd. 365 in totaal op alle meridianen, voor iedere dag 1!

Met deze drukpunten kun je de energie in de energiebaan beïnvloeden. Door de kwaliteit te leren voelen van het drukpunt (volte, leegte) kun je de energie gaan verspreiden bij volte en gaan stimuleren bij leegte. Zo versterk je de kwaliteit en de stroming van de energie door de energiebanen en de energie van het bijbehorende orgaan.

In een apart onderwerp bij dit hoofdstuk reik ik je een aantal heilzame eerstehulp drukpunten aan.

In de volgende hoofdstukken vind je meer informatie over de 12 meridianen.


Categories: