Do-in betekent “de weg (do) naar binnen (in)” en is een Oosterse bewegingskunst.

Als we onze eigen unieke levensweg volgen stroomt onze levensenergie onbelemmerd.
Als we de weg van de aanpassing leven raken we ons zelf kwijt en kan de energie blokkeren.

Do-in maakt gebruik van de 12 energie banen in het lichaam.

De 12 energiebanen die door ons lichaam stromen zijn verbonden met onze organen, emoties en zintuigen. Het zijn de kanalen waardoor onze levensenergie stroomt. De energie voedt ons lichaam, hart en ziel.

Wanneer alles lekker loopt in je leven stroomt je energie onbelemmerd en voel je je fit en vitaal en emotioneel in balans: je zit lekker in je vel.

Je lichaam voelt goed, is gezond en beweegt soepel.

Wanneer het leven je echter iets brengt wat moeilijk, verdrietig of traumatisch is, of wanneer je bijv. voor een moeilijke keuze staat of altijd de keuzes maakt die anderen van je wensen, dan kan onze energie heel makkelijk blokkeren, te sterk worden of juist leeglopen.

De levensenergie stroomt dan niet meer zoals het bedoeld is. Je lichaam voelt dan moe, uitgeput, geblokkeerd en onbeweeglijk. Ook psychisch, emotioneel en mentaal gaat het dan niet goed.

We volgen veel eerder de weg van ons hoofd dan van ons hart. De ratio wint het vaak van de verlangens van het hart: the mind rules the body.

Met Do-in – dus bewust naar binnen keren, voelen en reflecteren – kun je weer opnieuw in contact komen met het wezenlijke. Je lichaam liegt namelijk nooit en laat je haarfijn voelen wat er aan scheelt.

Als je lichaam onbeweeglijk wordt in een bepaald gebied geeft je lichaam dus een hele duidelijke grens aan. Ons lichaam voert namelijk altijd braaf de beslissingen uit die we nemen in ons leven, of die nu uit het hoofd komen of uit het hart.

Met Do-in leer je de vertaalslag te maken: waarom beweegt mijn lichaam niet op dat punt?

Waar heeft dat mee te maken en wat zegt dat eigenlijk over mij?

Waar beweeg ik innerlijk te veel, waar ga ik altijd over mijn grenzen of waar beweeg ik helemaal niet en ben ik star? Hoe flexibel is mijn geest?

Stel ik mijn grenzen en respecteer ik die zelf of ben ik grenzeloos?

 

Voorbeeld

Stel er is een conflict en je vindt dat je “gelijk” hebt. Misschien is dat ook wel zo.
Besluit je om boos te zijn en boos te blijven en je gelijk te halen, dan verstijft en verstrakt je lichaam, de beweging stopt, je energie blokkeert en de beweging tussen jou en de ander blokkeert, de spanning bouwt op.

Besluit je om vol compassie te zijn en kun je een eerste stap zetten door over je ego heen te stappen (innerlijk weten dat je gelijk hebt is toch voldoende?) en de ander de hand te reiken, dan kan de beweging doorgaan, je ruimt de blokkade uit de weg en maakt de weg weer open voor nieuwe verbinding.

Een dergelijke innerlijke houding heeft een totaal ander effect op lichaam & geest.

Met een reeks ademhalingsoefeningen, meridiaan strekkingen en meditatietechnieken ontdek je de weg van de meridianen en de weg naar je bewustzijn, intuïtie en je hart.

Je komt opnieuw in verbinding met het innerlijk weten, je ware potentie, je innerlijke leidraad. Als je je over durft te geven aan je innerlijke leidraad, kompas, je innerlijke navigatie, dan zal je levensenergie altijd volop stromen!

De oefeningen zijn eeuwenoud en zijn ontstaan in China. Ze zijn een broertje/zusje van de Tai Chi en Chi Kung.

Door dagelijkse Do-in oefeningen te doen ontwikkelt de Ki-stroom (energiestroom), worden organen optimaal gevoed met energie, verbetert de circulatie en wordt het lichaam sterk en vrij van klachten.

Do-in is geen “sport”: het is een manier om je persoonlijk te ontwikkelen door de inzichten die je via je lichaam en je innerlijk weten krijgt aangereikt. Je lichaam kan nogal eens tegenwerken, weerstand bieden en onbuigzaam zijn.

Het is juist de oefening om door de weerstand heen te voelen wat de betekenis is. Weerstand is een manier van je lichaam om je te laten voelen dat je niet verbonden bent met innerlijke zelf, je bron, je innerlijk weten, je eigen verlangens, je diepste zelf.

Zorg dat je je eigen lichaamstaal verstaat, want je lichaam liegt namelijk nooit.

Durf te kiezen en te leven vanuit je hart en je energie zal onbelemmerd stromen.

Stretch your body, stretch your mind!

 

Hoofdstuk Onderwerpen

Categories: