Onderwerp voortgang:

Ki in beweging

Deze training gaat over Do-in: de weg naar binnen.

De weg naar jezelf, je intuïtie, je diepste kern of bron, je innerlijk weten. Do-in gaat over veel meer dan enkel het strekken van je lichaam.

Mijn Japanse Shiatsu leermeester Kawada leerde mij: ons lichaam liegt nooit. Ons lijf is een spiegelbeeld van wat er van binnen gaande is. Ons lichaam vertelt ons hoe we leven en hoe we de wetten van de natuur wel of niet volgen, of we onze eigen lichaamstaal verstaan of niet. Of we daadwerkelijk in verbinding zijn met ons zelf.

Ons lichaam laat zien of we sterk en flexibel als een boom met de stormen van het leven mee kunnen bewegen omdat we diep geworteld zijn in ons zelf, of dat we als een droog verdord takje afbreken bij het minste zuchtje wind.

Ons gelaat verraadt de deuken die we in het leven oplopen door groeven te maken en ons te “tekenen”, en onze ogen zijn de “spiegels van de ziel”. Ze verraden hoe we ons van binnen voelen. Het is precies de reden waarom mensen je vaak niet in de ogen kijken.

Als onze levensenergie stroomt dan voelen we ons goed, fit, vitaal en is onze gemoedstoestand vaak ook stabiel. Maar als onze levensenergie door welke reden dan ook verstoord en geblokkeerd raakt dan loopt ons lichaam vast en onze geest raakt ondervoed. We voelen ons afgesneden van ons zelf.

Als we pijn in ons lichaam voelen heeft dat effect op onze gemoedstoestand en andersom. En pijn in ons lichaam voelen we omdat we diep van binnen pijn in ons hart of onze ziel ervaren. En pijn in onze ziel voelen we als we niet de weg volgen van ons hart. Als we niet de keuzes maken die vanuit onze diepste bron opborrelen.

Boosheid en frustratie komen tot uiting in leverproblemen en verdriet tast de longen aan.

Verlies van levensvreugde maakt dat we pijn in ons hart voelen en angst doet ons verlammen, vechten of vluchten.

Bezorgdheid tast de maag en milt aan waarmee we blijven “herkauwen” wat er op ons levensbordje ligt.

Meridiaan strekkingen

De oude wijze leermeesters uit het verre Oosten wisten dit alles en ondervonden dat door het strekken van het lichaam de spanning uit een bepaald orgaan verholpen kon worden. Niet alleen de spanning uit het orgaan lost op door te strekken, maar ook de spanning in de emotie die erbij hoort komt in beweging…. Ki in beweging….

Door te leren en te voelen waar spanning zich manifesteert in je lichaam leer je heel veel over jezelf.

Hoe sta je in het leven?

Hoe ga je om met moeilijke dingen in je persoonlijke leven?

Durf je je eigen emoties te voelen als raadgevers of ga je ze uit de weg?

Pak je ze zorgvuldig in en zet je ze in een doos op zolder of in de kelder van je eigen innerlijke woning waar er nooit meer een streep licht op zal vallen?

Je eigen emoties en lichaamssignalen  ontkennen is niets anders dan jezelf ontkennen.

Onze emoties laten ons weten hoe het met ons gaat. Als we blij zijn lachen we, maar als we verdrietig zijn proberen we vaak wanhopig onze tranen te onderdrukken. Ook boosheid en frustratie worden heel vaak ingeslikt waardoor er een enorme interne lading opbouwt die de energiestroom verstoort.

Dit gaat ten koste van onze gezondheid. Do-in begeleidt ons op onze weg naar binnen.

Je zult ervaringen en uitdagingen tegenkomen op je pad die makkelijk zijn en waar je goed zicht hebt. Maar je komt op je levenspad ook schemer tegen, mist, storm en regen.

Do-in oefeningen die voelen als tegenwind, waarbij je het liefst zo snel mogelijk rechtsomkeerd zou willen maken, hebben je veel te vertellen. Je zoekt misschien het liefst de weg van de minste weerstand, maar juist de weerstand laat je zien en voelen wat je niet wilt – en dus ook wat je wel wilt.

Het is aan jou om te beslissen hoe je je pad loopt. Je hebt iedere dag opnieuw de keuze en de kans om opnieuw te beginnen. Om te veranderen. Om je eigen flow te volgen.

Oude patronen en starre gedachten mag je loslaten om nieuwe wegen in te slaan en om sterker en flexibeler te worden. In lichaam & geest!

Zoals een sterke gezonde boom haar oude droge takken laat vallen zodat er ruimte komt voor nieuwe sterke scheuten, zo mag ook jij steeds je eigen groei versterken. Door los laten wat beperkt en je over te geven aan vertrouwen.

Do-in heeft mijn leven verrijkt. Mijn eigen weg naar binnen heeft me veel geleerd over mezelf. En nog steeds. Steeds meer leer ik de conditionering van me af te schudden zodat ik weer steeds dichterbij kom bij wie ik altijd al was.

In al de jaren dat ik Do-in beoefen ben ik zelden of nooit meer ziek geweest. Enkel een paar dagen moe, maar dat kan ik dan heel snel weer terugbrengen in balans door uit te rusten en de signalen serieus te nemen.

Deze training kun je gebruiken als wegwijzer op je eigen weg naar binnen en je weg naar spirituele groei.

 

Categories: